[...] treningu, poświęcając niewiele czasu na regenerację i zaniedbując właściwe dla danej dyscypliny sportu odżywianie. Efektem takiego postępowania są wyniki sportowe na niższym poziomie niż należałoby oczekiwać biorąc pod uwagę ilość wykonanej pracy. Utrzymanie odpowiedniego sposobu odżywiania jest trudne dla wielu sportowców ze względu na dużą [...]
[...] w tabeli. (Szczygieł, 197) Dane te mają już blisko 30 lat, ale ciągle zachowują swoją wartość. Pochodzą z czasów, kiedy technika oznaczania aminokwasów osiągnęła już wysoki poziom, wystarczający do oceny białek. Problemem zarówno wówczas, jak i obecnie jest jednak skład "białka doskonałego". Nadal nie został on precyzyjnie określony dla [...]
[...] Ten poranek właśnie nadszedł. Z końcem tego roku ulegają drastycznej obniżce maksymalne dopuszczalne dawki witamin i minerałów w suplementach diety. Na przykład dopuszczony poziom beta-karotenu będzie trzy i pół razy niższy niż w jednej marchewce, a selenu trzy razy niższy niż w orzechu brazylijskim! Takie preparaty nie będą posiadały większej [...]
[...] krwi, a jego cząsteczki bezpośrednio niszczą ścianki naczyń, przez które przesącza się krew w postaci licznych drobnych wybroczyn. Spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko spadku poziomu cukru we krwi (hipoglikemii). Metabolizm i wydalanie Niewielkie ilości alkoholu usuwane są w postaci niezmiennej wraz z potem, moczem, wydychanym powietrzem. Tymi [...]
[...] - 22,3 proc., jednonienasycone - 55,8 proc., a wielonienasycone - 21,8 proc. Zbyt duża ilość kwasów nasyconych zwiększa ryzyko niektórych chorób związanych ze wzrostem poziomu cholesterolu we krwi. To plus dla margaryny (oprócz tych przeznaczonych do pieczenia i smażenia), drugi za to, że w przeciwieństwie do masła w ogóle nie zawiera [...]
[...] Hormony anaboliczne aktywuja wewnatrzkomórkowe wykorzystanie aminokwasów i substratów energetycznych. Proces syntezy bialka zostaje przyspieszony. Druga kwestia - wplyw na poziom glukozy: Podczas ciezkich treningów, w krwioobiegu dochodzi do stosunkowo niewielkiego spadku stezenia Leucyny. Dlaczego? W miarę wyczerpywania się zapasów glikogenu [...]
[...] (150-350g), wątroba (50-150g). Proces odkładania glikogenu przebiega najintensywniej w godzinach rannych oraz po zakończeniu wysiłku fizycznego, gdyż w tym okresie poziom tego składnika w organizmie jest niewielki. Z tego tytułu większe porcje węglowodanów zaleca się w posiłkach przedpołudniowych oraz po wykonanej pracy mięśniowej. [...]
[...] się do ich diety będziemy nieustannie tracić na wadzę, zapobiegniemy wielu schorzeniom, unikniemy niebezpieczeństwa związanego ze „złymi" węglowodanami i uregulujemy poziom hormonów i insuliny. Te innowacyjne założenia tych diet stoją często w opozycji z tym, co mówią najwięksi specjaliści w dziedzinie zdrowia i sportowej diety. Ich [...]
[...] kilka kropel soku z cytryny. Wymieszaj. Na to uloz obrane z tluszczu i chrzastki piersi kurze, przykryj rondelek i dus na malym ogniu, az bedzie miekkie, sprawdzajac poziom plynu, aby sie nie przypalilo, okolo 15 minut. Zaciagnij sos lyzeczka maki i smietanki. Dopraw pieprzem. Podaj na ryzu. Pierś kurczaka z ryżem/makaronem - [...]
[...] może okazać się bardzo korzystne. Xylitol Xylitol jest węglowodanem o niskim indeksie cukrowym, co oznacza, że nie powoduje, jak inne węglowodany, podwyższenia poziomu cukru we krwi. Właściwość ta jest pomocna przy zapewnieniu równomiernego wytwarzania energii i utrzymaniu stabilnego poziomu cukru. W czasie badań naukowych, ten [...]
[...] około 50% pacjentów to osoby zdrowe, które pragną pozostać przy zdrowiu i prowadzić życie o wyższej jakości. Brian pisze nową książkę, której tematem jest zwiększanie poziomu energetycznego człowieka, a także nawą książkę z przepisami Brian zdefiniował żywe pożywienie (dla tych osób z publiczności, które nie wiedziały) jako pożywienie [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] Wszystkie elementy składają się na jeden cykl zjawisk. Całość ma związek głównie z energią i z procesami jej wydatkowania. Dobry plan dietetyczny, gwarantuje nam stały poziom energii adekwatnie do potrzeb, zaś organizm magazynuje „energię” w postaci glikogenu. Glikogen jest cukrowcem, który organizm ludzki jest w stanie magazynować w [...]
[...] w internecie ciekawy artukuł oto i on Wszystko o hormonie wzrostu -------------------------------------------------------------------------------- Wpływ treningu na poziom hormonu wzrostu. Aby uzyskac maksymalne wydzielanie hormonu wzrostu,musisz podjac wysilek, który wypali cie wewnetrznie. Pulsacyjnie wydzielana samotropina niesie [...]
[...] o mnie : Płeć : kobieta Wiek : 31 Waga : 75 Wzrost : 173 Obwód klatki : 97 Obwód ramienia : 32 Obwód talii : 80 Obwód uda : 64 Obwód łydki : 40 Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : ok.25% Aktywność w ciągu dnia : ćwiczenia + spacery + opieka nad dzieckiem Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 3x w tygodniu siłownia [...]
[...] „bardziej” o mnie : Płeć : kobieta Wiek : 31 Waga : 75 Wzrost : 173 Obwód klatki : 97 Obwód ramienia : 32 Obwód talii : 80 Obwód uda : 64 Obwód łydki : 40 Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : ok.25% Aktywność w ciągu dnia : ćwiczenia + spacery + opieka nad dzieckiem Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 3x w tygodniu siłownia [...]
Zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi określana jest przez tzw. indeks glikemiczny. Jako pierwszy posłużył się tym terminem dr P.A. Crapo w 1976 roku. Indeks glikemiczny obrazowany jest przez pole znajdujące się pod krzywą glikemiczną (obrazującą zmiany w poziomie glukozy we krwi mające miejsce po spożyciu danego [...]
[...] ładunków, czyli właściwości jonowych białek serwatkowych. Wykorzystywano w nim żywicę do izolowania materiału białkowego z serwatki, cały czas dostosowując PH, czyli poziom kwasowości. Potem następowała ultrafiltracja, która jeszcze bardziej zagęszczała białko. Nazwał on swój produkt wyizolowanym białkiem proteinowym Bipro Dostarczało ono [...]
[...] witaminy A w krwi i jej zużycia przez tkanki. Cynk bierze udział w wytwarzaniu prostaglandyn regulujących ciśnienie krwi, rytm pracy serca, funkcje wydzielnicze skóry czy poziom cholesterolu w krwi. Cynk bierze udział w utrzymaniu równowagi innych pierwiastków śladowych jak manganu, magnezu, selenu i miedzi. Korzystne działanie cynku na [...]
[...] Jednak próba głębszej analizy, odsłania zupełnie nowe, wydawałoby się paradoksalne fakty. Problem Anny rzeczywiście ma swoje uzasadnienie. Pomimo prawidłowej masy ciała, poziom tłuszczu w jej ciele utrzymuje się na poziomie 32,1% przy zalecanej dla jej wieku normie 21%, co w przeliczeniu stanowi 6kg naddatku tkanki tłuszczowej. Czy zatem jej [...]